Як вибрати моторну оливу

Моторне масло відіграє ключову роль у підтримці здоров'я двигуна вашого автомобіля. Вибір правильного масла є важливим кроком для забезпечення тривалої та ефективної роботи двигуна.


Моторне масло - це одна з найважливіших рідин в автомобілі. Воно виконує ряд функцій, зокрема:

  • Змащує трущі деталі двигуна, знижуючи тертя та знос;
  • Охолоджує двигун, відводячи тепло від трущихся поверхонь;
  • Очищує двигун від продуктів зносу;
  • Захищає двигун від корозії.

Правильно обране моторне масло подовжить термін служби двигуна і підвищить його ефективність. Ось кілька ключових параметрів, які варто враховувати при виборі моторного масла.

Ключові параметри вибору моторних масел

При виборі моторного масла необхідно враховувати такі параметри:

  1. В'язкість масла. В'язкість масла - це його здатність протистояти потоку. В'язкість масла залежить від температури навколишнього середовища. Для кожного регіону виробник автомобіля рекомендує певну в'язкість масла. Один з найважливіших параметрів. Позначається буквено-цифровим кодом, наприклад, 10W-40. Перша цифра (10W) вказує на в'язкість масла при низьких температурах, а друга (40) - при високих. Чим нижча перша цифра, тим краще для зимового періоду.
  2. Класифікація API і ACEA. Обидві системи класифікації містять буквено-цифрові позначення, які вказують на відповідність масла певним стандартам. Наприклад, API SN або ACEA A3/B4.
  3. Склад та добавки. Моторні масла можуть містити різні добавки, такі як добавки для поліпшення змащування, антиокислювальні компоненти та антизносні добавки.
  4. Марка масла. На ринку представлено безліч виробників моторних масел. При виборі масла рекомендується віддавати перевагу перевіреним виробникам.

Які види моторного масла існують?


Залежно від типу основи моторні масла поділяються на наступні види:

  • Мінеральні масла. Основою мінеральних масел є сирова нафта. Мінеральні масла мають менший термін служби, надають базовий рівень захисту і гірше захищають двигун від зносу, ніж синтетичні масла.
  • Синтетичні масла. Основою синтетичних масел є синтетичні компоненти. Синтетичні масла мають вищу вартість, але вони забезпечують кращий захист двигуна і мають більший термін служби, а також характеризуються стабільністю роботи при різних температурах..
  • Полусинтетичні масла. Поєднують в собі риси як мінеральних, так і синтетичних масел, надаючи збалансовані властивості. Полусинтетичні масла мають вищу вартість, ніж мінеральні масла, але вони забезпечують кращий захист двигуна, ніж мінеральні масла.

Як підібрати моторне масло за маркою авто?

Для оптимального вибору масла слід керуватися рекомендаціями виробника автомобіля. Власникам слід звертати увагу на рекомендації, зазначені в посібнику з експлуатації, а також на сертифікацію API і ACEA. Це гарантує, що масло відповідає вимогам і специфікаціям виробника.

При необхідності вибору конкретної марки масла для заміни, оптимальним консультантом залишається сам виробник вашого автомобіля. Тому першим кроком слід звернутися до документації з експлуатації та уважно ознайомитися з її вмістом.

Як підібрати моторне масло за VIN-кодом

Для підбору відповідного масла для автомобіля за VIN-кодом важливо визначити наступні характеристики:

  • Марка автомобіля і конкретна модель;
  • Рік випуску транспортного засобу;
  • Клас автотранспорту;
  • Рекомендації виробника;
  • Об'єм двигуна;
  • Тривалість експлуатації автомобіля.

Сервісний посібник повинен містити інформацію про допуски виробників та вимоги до двох основних параметрів моторного масла:

  • В'язкість за стандартом SAE (Суспільство інженерів автомобільної промисловості);
  • Експлуатаційний клас відповідно до стандартів API (Американський інститут нафти), ACEA (Асоціація європейських виробників автомобілів) або ILSAC (Міжнародний комітет зі стандартизації та затвердження мастильних матеріалів).

Висновки

При виборі моторного масла необхідно враховувати такі параметри:

  • Вид масла. Мінеральні масла - це найбільш доступні за ціною, але вони мають менший термін служби і гірше захищають двигун від зносу. Синтетичні масла мають вищу вартість, але вони забезпечують кращий захист двигуна і мають більший термін служби.
  • В'язкість масла. В'язкість масла визначається за стандартом SAE. Чим вищий клас в'язкості, тим більш в'язке є масло.
  • Марка масла. Різні виробники моторних масел використовують різні технології та компоненти при виробництві масел. Це може впливати на властивості та характеристики масел.

Для підбору моторного масла за маркою авто, слід звертатися до посібника з експлуатації автомобіля або використовувати інформацію, представлену на офіційному веб-сайті виробника автомобіля.