Захист двигуна: навіщо потрібен, як вибрати і встановити

Як вибрати захист

Будь-який автовласник хоче, щоб його автомобіль завжди був на ходу і у відмінному стані. Але як би ви не дбали про свого "залізного коня", є фактори, які від вас не залежать. І дуже часто неприємний сюрприз можна отримати через неякісні дороги. Тому важливо подбати про таку доукомплектацію транспорту, як захист двигуна.​


Що таке захист картера двигуна і які функції він виконує​

Захист картера двигуна - це пластина, яка встановлюється під моторним відсіком з метою убезпечити його від пошкоджень. Він може виготовлятися з різних матеріалів і бути різної товщини. На захисному листі обов'язково є технологічні отвори (де і скільки, залежить від марки автомобіля).​

Слід зазначити, що багато сучасних автомобілів із заводу оснащені пластиковим щитом, який ще називають пильовиком. З назви зрозуміло, що його основна роль - запобігти потраплянню в моторний відсік пилу і бруду. Недосвідчені водії думають, що цього достатньо, але це помилкова думка. Пластиковий заводський захист від серйозних проблем не вбереже. До того ж під час їзди нашими нерівними дорогами він дуже швидко приходить у непридатність. Тож питання, чи потрібен захист двигуна, суто риторичне. А якщо ви все одно замислюєтеся, чи можна їздити без захисту двигуна, розповімо, від яких неприємностей він може захистити ваш автомобіль.


Отже, для чого потрібен захист картера двигуна:

  • Захищає моторний відсік від механічних пошкоджень. При наїзді на камінь або гілку, потраплянні в глибоку яму, їзді по обмерзлій колії взимку можна пошкодити масляний піддон (картер) та інші елементи двигуна. Захисна пластина приймає удар на себе, тим самим зберігаючи моторний відсік в цілості й схоронності.

  • Перешкоджає потраплянню в двигун сторонніх предметів (наприклад, гравію), які можуть впливати на роботу мотора

  • Захищає днище від хімічних реагентів, якими посипають дороги взимку і які можуть спричиняти гниття та корозію.

  • Запобігає потраплянню бруду та вологи, яка може окислити контакти та спровокувати коротке замикання.

  • Захищає від потрапляння пилу

  • Може захистити автомобіль від викрадення, ускладнюючи можливість відключити сигналізацію знизу.

Як бачите, переваг додатковий захист картера двигуна має багато. А які ж у нього недоліки?​

Один із найсуттєвіших це, звичайно ж, висока вартість. Але згадайте про "принади" ремонту двигуна або коробки передач і, поклавши руку на серце, скажіть: хіба ваш спокій того не вартий?​

Ще багато автовласників побоюються зменшення кліренсу і, відповідно, пов'язаних із цим проблем. Але здебільшого встановлення захисту двигуна автомобіля не створює ніякого додаткового навантаження і жодним чином не впливає на конструкцію транспорту.

Ну що, навіщо потрібен захист двигуна ми як могли розповіли, час переходити до його вибору.​​


Як вибрати захист картера і які вони бувають​

Перш за все, хочемо підкреслити, що захист для моторного відсіку підбирається індивідуально, відповідно до особливостей конструкції вашого автомобіля. У цьому вам допоможуть наші консультанти, які підкажуть, який вам потрібен захист картера двигуна і порекомендують найкращий варіант. А поки розглянемо, які є захисти і яка між ними різниця.


Види захистів автомобіля розрізняються за матеріалом виготовлення і бувають:

  • Металеві. Найбільш популярний варіант, що пояснюється їхньою прийнятною ціною і надійністю. До того ж металевий захист легко можна відремонтувати (випрямити або заварити). До недоліків можна віднести велику вагу (7-15 кг). Захист з металу необхідно правильно підібрати і встановити, щоб не порушити осьову развесовку автомобіля.

  • Алюмінієві. Як і металеві, міцні та зносостійкі, без проблем піддаються ремонту. Легкі та жорсткі, але дорогі. Ідеальний варіант для міського транспорту.

  • Пластикові. Легкі, дешеві, але зовсім ненадійні. При сильному ударі ламаються і ремонту не підлягають.

  • Композитні. Характеризуються збільшеною міцністю при невеликій товщині. Завдяки невеликій масі практично не впливають на технічні характеристики транспортного засобу. Не схильні до корозії. З мінусів - такі конструкції дуже дорогі.

Якщо ви не впевнені, який захист картера краще підійде для вашого автомобіля, рекомендуємо звернутися до фахівців. Якщо ж ви вже визначилися і плануєте купувати таку конструкцію самостійно, поставтеся до вибору уважно.​​

Перерахуємо, на що необхідно звернути увагу при виборі захисту:​

  • Товщина. Важливо, щоб захист двигуна мав достатню жорсткість. Тому чим м'якший матеріал виготовлення, тим більшою має бути товщина пластини. Так, оптимальна товщина для металевого захисту - 1,8-2,5 см, для алюмінію - 4-8 см.
  • Відповідність технічним характеристикам транспорту. Пам'ятайте, що всі захисти розроблені під конкретну модель і марку автомобіля.
  • Безшумність. Іноді після встановлення захисту двигуна в салоні з'являється сторонній шум. Щоб цього уникнути, обирайте конструкцію від перевіреного бренду, яка передбачає спеціальні амортизатори, і встановлюйте її в професійному сервісі.

Тепер ви знаєте, що таке захист ДВЗ (двигуна внутрішнього згоряння) і як його вибрати. Залишилося вирішити, конструкцію якого виробника з представлених на ринку України придбати, щоб бути впевненим у якості покупки?

Добре себе зарекомендував український виробник BRONEX, який виготовляє захист двигуна з високоміцної сталі, покритої шаром полімеру. Компанія виробляє захист для автомобілів різних марок з можливістю індивідуального проектування. Широкий асортимент таких конструкцій представлений на нашому сайті в розділі "Захист двигуна".

Переваги захисту двигуна BRONEX:​

  • Розробляється під конкретну марку і модель автомобіля, з урахуванням його особливостей. Тому після встановлення конструкція кузова не змінюється, відповідно, зберігаються і технічні характеристики авто.
  • Конструкції оснащені отворами для вентиляції та зливу мастила, що запобігає перегріванню двигуна та полегшує обслуговування транспортного засобу.
  • Завдяки полімерному покриттю виріб стійкий до корозії та має підвищену міцність.

Купуючи захист картера двигуна від бренду BRONEX, ви можете бути впевнені, що він стовідсотково відповідає особливостям конструкції вашого транспортного засобу і не порушить його аеродинамічні властивості. Виробник упевнений в якості своєї продукції і дає гарантію на виріб до 10 тисяч км пробігу. Важливою перевагою захистів BRONEX є їх простий монтаж.​

У нашому інтернет-магазині ви можете підібрати захист картера двигуна BRONEX індивідуально під свій автомобіль. Наші досвідчені консультанти із задоволенням допоможуть вам зробити оптимальний вибір.​


Як встановити захист двигуна

Як встановити захист двигуна

Найпростіший і найнадійніший варіант установки захисту картера двигуна - звернутися на станцію техобслуговування. Якщо ж ви хочете дізнатися, як зробити встановлення захисту двигуна самостійно, розповімо основні моменти.​

  1. Уважно прочитайте інструкцію, яка додається до захисту.
  2. Перед установкою підготуйте автомобіль: очистіть днище від забруднень, від'єднайте акумуляторну батарею і за допомогою домкрата встановіть його на підставки.
  3. Вмонтуйте кронштейни на днище транспортного засобу. Встановіть на них захист і зафіксуйте його.

Виділяють три способи кріплення захисту двигуна: болтове, на саморізи і на кліпси. Найнадійнішим є встановлення на болти. Кріплення на саморізи з часом може ослабнути, через що захист зміститься. Встановлення на кліпси найпростіше, але не забезпечує міцної фіксації, що в результаті теж може призвести до зміщення конструкції.​

Після встановлення конструкції ретельно огляньте автомобіль. Захист не повинен бовтатися, стикатися з рухомими елементами автомобіля або виробляти сторонній шум. Все гаразд? Зробіть пробний виїзд і поспостерігайте, як поводиться ваш оновлений "залізний кінь".

Сподіваємося, що наша стаття була для вас корисною. Якщо ж вам необхідна додаткова інформація або допомога в підборі захисту картера двигуна, звертайтеся!