Кульова опора: Як і коли провести заміну для безпроблемної їзди

За правильну роботу колеса відповідає кульова опора. Це важлива деталь і вона обов'язково повинна бути в справному стані. Ознайомившись з інформацією нижче, можна розібратися з тим, як працює кульова опора і дізнатися важливі правила її заміни.


Функція кульової опори

Функція кульової опори

Кульова опора - це шарнірний вузол, який діє як опора для важкого кузова, при цьому даючи можливість колесу провертатися. Головна її функція - з'єднання коліс із підвіскою. Деталь відрізняється простою конструкцією, але вона посідає важливе місце для безпечного руху автомобіля по дорожньому полотну. Для їх кріплення використовується два види монтажу:

  1. Кріплення за допомогою болтів і важелів.
  2. Пресове з'єднання.

При першому виді кріплення, замінити зламану деталь (опору) можна просто її відкрутивши. У разі поломки, вибираючи другий вид ремонту, необхідно замінити повністю важіль. Це складніший варіант і потребує великих фінансових вкладень. Головними причинами поломки кульових опор фахівці виділяють:

зношування пильовика;

  • їзда нерівними дорогами;
  • різкі маневри;
  • сильне і часте перевантаження транспортного засобу;
  • неякісне мастило;
  • неправильний монтаж;
  • запчастини низької якості.

Кожен власник автомобіля повинен регулярно проходити технічне обслуговування і контролювати стан деталей. Так, кульові опори можуть прослужити якомога довше.


Навіщо потрібна заміна кульових опор?

Заміна кульової опори може знадобитися в будь-який час. І власники повинні знати особливості встановлення цих деталей підвіски. Для кожної марки є свої відмінні вимоги і правила. У деяких випадках заміна може бути швидкою і легкою, а для інших процедура стане більш затратною за часом, силами і коштами. І важливо знати, як перевірити кульову опору самостійно. Першими ознаками її несправності є стукіт і скрип під час їзди. Якщо водієві необхідно збільшити зусилля при повороті керма, також необхідно звернути увагу на діагностику кульової. Для заміни потрібні такі інструменти:

  • гайковий ключ (номер 17/9);
  • знімач;
  • домкрат;
  • лом (монтування);
  • колісний ключ.

Зазначається, що перед тим, як поставити нову опору на автомобіль, її слід добре змастити. Перш ніж змащувати кульову опору потрібно обробити спочатку пильовик, а потім палець. Після цього необхідно розібрати автомобіль і зняти кульову опору. Важливим моментом є те, що заміну слід проводити парно, одразу на двох колесах однієї осі.

Також можна розглянути варіант ремонту кульових опор. Але потрібно розуміти, що під час навантаження деталь може знову зламатися. І це призведе до негативних наслідків. Тому не варто економити на важливих запчастинах, які відповідають за безпеку на дорозі.


Як перевіряти кульові опори

Навіть найнедосвідченіший водій має знати, як визначити знос кульової опори свого автомобіля. Для цього необхідно провести дії в кілька етапів:

  1. Перевірити наявність люфту.
  2. Оцінити пильовики.
  3. Оглянути корпус кульової.
  4. Оцінити стан мастила.
  5. Заміряти висоту автомобіля на всіх колесах.

Для першого етапу потрібно підняти транспортний засіб і спробувати змістити колесо. У разі вільного зміщення можна зробити висновок про те, що кульова зламана. Важливим елементом підвіски транспорту є пильовики. Вони захищають деталі від бруду, який може потрапити в кульову. При виявленні будь-яких пошкодженнях на пильовиках, їх необхідно поміняти на нові.

Також ознакою, що вказує на поломку, вважаються тріщини, які помітні під час візуального огляду. Важливо вимірювати висоту на кожному колесі. Це потрібно для того, щоб знайти відмінності, які також свідчать про поломку опори.

Після заміни необхідно розуміти, як перевірити нову кульову опору, щоб упевнитися в тому, що їзда на автомобілі буде безпечною. Правильна робота кульової відповідає за керування автомобілем, положення колеса і керованістю керма.


Термін служби кульової опори

Середнім терміном служби кульової прийнято вважати від 50 000 до 100 000 кілометрів пробігу автомобіля. Термін експлуатації залежить не тільки від умов експлуатації, а й безпосередньо від якості доріг.
Також на термін служби кульової впливає якість пильовиків. Порушення їхньої цілісності впливає на якість мастила і герметичність. У разі потрапляння на шарнір бруду, пилу і води, термін його служби скорочується. Продовжити термін служби цих деталей можуть візуальна оцінка пильовиків і своєчасна їхня заміна. І для того, щоб уникнути наслідків того, що буде якщо зламається кульова опора, необхідно проводити регулярні технічні огляди.
Також важливо використовувати якісні мастильні матеріали. Вони мають вирішальне значення, оскільки здатні утворити захисну плівку на всіх вразливих поверхнях.
Потрібно стежити за поведінкою транспорту і вчасно визначати будь-які зміни, такі як:

  • люфт рульового управління;
  • тряска колеса;
  • нерівномірний знос шин;
  • незвичайний скрип або деренчливі звуки.

Знаючи на що впливає кульова опора і як вона важлива, необхідно вчасно проводити заміну. Рекомендується вибирати якісні деталі від перевірених виробників, які заявляють про тривалу експлуатацію.


Коли треба міняти кульову опору?

Для уникнення негативних наслідків, які можуть виникнути при поломці опори, рекомендується міняти її кожні 50 тисяч кілометрів пробігу. Несправна деталь може спричинити поломку інших деталей підвіски автомобіля.
Частота заміни також залежить від якості доріг, якими їздить автомобіль. Важлива якість деталей і те, наскільки власник завантажує свій транспорт. Коли виникають труднощі з керованістю автомобіля на дорозі, то рекомендується негайно провести заміну деталі. Також, під час несправностей можуть бути:

  • чутні сторонні звуки або скрип;
  • труднощі під час повороту керма;
  • візуально помітні пошкодження пильовиків.

За наявності невеликих тріщин можливий ремонт або відновлення кульових опор. Це дешевше ніж повна заміна, але термін служби і гарантія якості набагато нижчі. Слід зазначити, що замінити деталі необхідно на оригінальні, і не економити при виборі виробника. При низькій якості деталі, термін служби буде значно нижчим. Згодом поломки кульових є великий шанс зносу шин, пошкодження інших елементів підвіски і в деяких випадках, втрата колеса під час їзди.


Ознаки несправності

Для того, щоб мати уявлення, про те, коли саме слід міняти кульову, необхідно зрозуміти, як поводиться несправна кульова опора транспорту. Головними ознаками є:

  • шум під час їзди;
  • вібрація під час руху;
  • неконтрольованість автомобіля;
  • низька стійкість транспорту;
  • некоректне положення колеса;
  • нерівномірний знос шин;
  • погіршення гальмівної властивості машини.

При виявленні хоча б однієї з перерахованих вище ознак, слід провести огляд кульової. У деяких випадках може допомогти ремонт і реставрація деталі, коли пошкодження не сильні. У більш складних, необхідна заміна. Безпосередньо ремонт кульових опор може бути двох видів:

  1. Реставрація з розбиранням.
  2. Без демонтажу.
Ознаки несправності

Реставрація в першому варіанті підходить для того, щоб замінити вкладиш. Для цього необхідно мати спеціальний верстат. Зазначається, що при хорошій і якісній роботі, термін служби кульової опори можна продовжити до 80 тисяч кілометрів, при цьому автомеханіки дають гарантію до трьох місяців. Кульову на верстаті розвальцьовують і замість зношених вкладишів ставлять вставки з полімеру. Їх виготовляють спеціально для цієї деталі. Наступний етап - складання і завальцьовування. Такий ремонт допускається проводити кілька разів і це допоможе заощадити кошти, оскільки ремонт набагато дешевший, ніж повна заміна деталі.

Другий вид ремонту являє собою закачування полімеру в підготовлений отвір. Полімер заповнює всі нерівності і під час полімеризації твердне. Далі проводиться очищення зайвого матеріалу. Такий ремонт можна проводити кілька разів. З огляду на погану якість доріг, термін служби може тривати до 50 тисяч кілометрів, але гарантію на такі роботи ніхто не дає.

Читайте також: Як відновити кульову опору?